google-site-verification: google1c1299dc9079e76f.html

DAN ANDERSSON-PROGRAM minnesåret 2020

Missa inte tipsen på intressanta länkar, listade här under programmen.
 

DAN ANDERSSON MUSEUM
Välkommen till museet, butiken och kontoret på Engelbrektsgatan 8 i Ludvika. Från och med oktober är museet öppet tisdagar kl 12-15.

Entré till museilägenheten 1 trappa upp är 40 kr. För kontakt, mer info och tex gruppbokningar: 0240 - 100 16 eller
danmuseet@gmail.com.

Pajso - Jag hörde en sång på en stjärna en gång, musikalisk soppteater
(Pajso - Maria Norgren och Mats Himmelstrand)
 

  • Torsdag 6/2 - Kultursoppa på Västerbottensteatern, Skellefteå
  • Fredag 7/2 - Kultursoppa på Västerbottensteatern, Skellefteå
  • Fredag 20/3 - Kultursoppa på Dalateatern, Falun

Lördag 28 mars 8.30- 16.30: Regionalt DELS-möte
Medverkande litterära sällskap är Stig Sjödin, Dan Andersson, Werner Aspenström, Stig Dagerman, Albert Viksten,Hans Lidman, Gustav Hedenvind, Pelle Molin, Birger Norman, P G Evander i Sandviken.

Söndag 1/3 kl 14: Georg Hahne & Puch Magnus Olsson
Dan Andersson Sällskapet presenterar sig - med anledning av Minnesåret 2020 - i ord och ton på DELS litterära matinéserie våren 2020.
Obs! DELS litterära matinéerna har numera flyttat in i Hartwickska Huset, Sankt Paulsgatan 39A, på södermalm i Stockholm.


http://dels.nu

Dan Andersson - Minnesåret 2020
Lördag 4/4 kl 16

Jimmy Ginsby - Dan Andersson i ord och ton
Saxdalens manskör - Helgdagskväll i timmerkojan
i Ludvika Ulrika kyrka
Arr: Saxdalens manskör och Dan Andersson Sällskapet

ANNACARI JADLING OHLSSON
Dan Anderssons minne 2020
- Skapa i 3D från dikter

(gratis konst- och poesiworkshop)

LUDVIKA BIBLIOTEK

  • Tisdag 25/2 kl 13 (för alla från 10 år)
  • Tisdag 25/2 kl 18 (för alla från 15 år)
  • Onsdag 26/2 kl 13 (för alla från 10 år)


FALU STADSBIBLIOTEK

  • Onsdag 15 april kl 15 (för ungdomar från 9 år)


Falu stadsbibliotek och Ludvika bibliotek i samarbete med Dalarnas Museum

 Kultur i Tiomilaskogen 23-25 juli 2020: 20-årsjubileum!
Tiomilaskogen, eller Malungs Finnmark om man vill, är en sällan upptäckt avkrok i utkanten av världen, kanske för evigt dömd till oansenlighet. Men den gamla finnskogen har också kommit att bli, mot alla odds, ett magiskt smultronställe för kultur och varmhjärtade möten på gårdstun och logar i 15 olika byar.
https://www.facebook.com/Kultur-i-Tiomilaskogen
http://www.kulturitiomilaskogen.se

DAN ANDERSSON-VECKAN: 25/7-1/8 2020

Välkommen till Skattlösberg och Skattlösbergs bygdegille
Här kan du läsa mer om byn Skattlösberg.
Du kan även läsa mer om Dan Andersson här,
eller söka information om bygdegillets aktiviteter.
www.skattlosberg.se

 

LÄNKAR

Runeberg är ett projekt som arbetar på frivillig grund med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra dem öppet tillgängliga över Internet. Dan Anderssons dikter var bland det första som Projekt Runeberg offentliggjorde på nätet. 
runeberg.org

Bokdatum
är en hemsida som samlar information om litterära evenemang runt om i Sverige. Det är en knutpunkt i kalenderform för författarbesök, releasefester för böcker, boksamtal, poesiuppläsningar, mässor, festivaler och allt annat som anknyter till litteraturämnet.
bokdatum.se

Dalalitteraturen är en hemsida med Dalarnas författare och litterära smultronställen, sammanställd av Länsbibliotek Dalarna.
dalalitteraturen.se

DELS är en ideell paraplyorganisation för svenska litterära sällskap, däribland Dan Andersson Sällskapet. DELS äger och ger ut kulturtidskriften Parnass. DELS arrangerar dessutom bla Litterära matinéer i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm. Där presenterar de deltagande sällskapen kontinuerligt sina författare och verksamheter.
dels.nu

Nordvisa är ett forum för visintresserade människor i Norden. På hemsidan finns bla tips på nordiska visföreningar och visskolor. Nordvisa har även en bra lista på visfestivaler i Norden, däribland den årligen återkommande stora Dan Andersson-veckan: 9 kulturdagar i Ludvika och dess omgivande finnmarker. Dan Andersson Sällskapet är en av huvudarrangörerna i Dan Andersson-veckan och medlem i föreningen Nordvisa.
nordvisa.org

Riksförbundet Visan i Sverige är en riksorganisation öppen för alla ideella föreningar och verksamheter som arbetar med visa och/eller singer/songwriter. Riksförbundet Visan i Sverige ger bla ut den nordiska tidskriften Visor / Viser. En majoritet av landets visföreningar är medlemmar i Riksförbundet Visan i Sverige, däribland Dan Andersson Sällskapet.
visanisverige.se

Yrkestrubadurernas förening (YTF) har som syfte att tillvarata professionellt verksamma visartisters intressen, att främja den svenska visan, samt att bidra till att stärka ett folkligt kulturellt perspektiv.
ytf.se
 
FINNSAM (Finnbygder i samverkan) är en skogsfinsk nätverksorganisation vars syfte är att underlätta samarbete, forskning och samordning av aktiviteter för alla som är intresserade av skogsfinnarnas kultur och historia. Dan Andersson Sällskapet är medlem i FINNSAM.
finnsam.org

Ekomuseum Bergslagen är ett nätverk av cirka 60 olika platser att besöka, alla på temat industrihistoria. Det handlar om ett 20 mil långt område från Grangärde finnmark i Dalarna till Mälardalen i Västmanland. De flesta besöksmålen finns på samma plats i landskapet som när de en gång var i bruk. Platserna berättar idag om liv och arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr i tiden. Flera besöksmål / historiska miljöer i Ekomuseum Bergslagen har direkt anknytning till Dan Andersson, som Skattlösberg med Luossastugan, Bränntjärnstorpet, Mårtens och Kullens kyrkstigar samt Finngården Rikkenstorp.
ekomuseum.se
 

Litteraturens Hus i Dalarna är en ideell förening som verkar för litteraturen som konstart, för dess utveckling och förnyelse. Den har som syfte att stärka litteraturens ställning och initiera debatt kring litteraturens frågor i vår tid. Litteraturens Hus i Dalarna är inget fysiskt hus. Föreningen ska verka i och för hela länet och får regionalt kulturstöd. Dan Andersson Sällskapet är medlem i Litteraturens Hus i Dalarna.
litteraturenshus.se

Nya litteraturhus har under 2000-talet växt fram runt om i Europa, men de ser olika ut. De har olika slags huvudmän, omfång och inriktning, men fokuserar alla på att lyfta fram konstformen litteratur. Här är några andra intressanta exempel:

Litteraturhus Nynäshamn
Nynäshamns litterära sällskap driver litteraturhuset med utgångspunkt i södertörnsförfattarna  Ivar Lo-Johansson, Harry Martinson och Moa Martinson.
litteraturhusnynas.se

Litteraturhuset Trampolin i Sandviken
Ett kommunalt litteraturhus med utgångspunkt i läsfrämjande för barn och unga.
sandviken.se/kulturfritid/kulturcentrum/litteraturhusettrampolin

Göteborgs litteraturhus
Göteborgs Litteraturhus är en ideell förening och en plats där litteraturen – i all sin mångsidighet – står i centrum. 
goteborgslitteraturhus.se​​​​

Författarcentrum Sapmi, Jokkmokk
En svensk nysatsning 2018 på samisk litteratur med syfte att bla utveckla nätverk av samiskspråkiga författare och översättare över hela Sápmiregionen samt kunskapsspridning om samisk litteratur för en bredare allmänhet.
postkodstiftelsen.se/blog/projekt/forfattarcentrum-sapmi​​​​​​

Litteraturhuset i Oslo, Norge
Europas största litteraturhus.
litteraturhuset.no​​​

TIPSA OM DAN ANDERSSON-PROGRAM