google-site-verification: google1c1299dc9079e76f.html

AKTUELLA DAN ANDERSSON-PROGRAM

Missa inte tipsen på intressanta länkar, listade här under programmen.
 

DAN ANDERSSON MUSEUM
Välkommen till museet, butiken och kontoret på Engelbrektsgatan 8 i Ludvika. Öppettider: tisdag, torsdag och lördag kl 12-15. Entré till museilägenheten 1 trappa upp är 40 kr. För kontakt, mer info och tex gruppbokningar: 0240 - 100 16 eller danmuseet@gmail.com.

Dan Andersson-veckan 28 juli - 5 augusti 2018

30-årsjubileum!
Nio kulturdagar i poetens anda och fotspår runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvika, södra Dalarna. Nu finns programmet på Dan Andersson-veckans hemsida, som PDF här nedan och i pappersformat på tex Dan Andersson Museum. Kontakta museet om du vill ha ett program hemskickat. För mer info, se: 
dananderssonveckan.com
www.facebook.com/dananderssonveckan
MIKA OLAVI

http://mikaolavi.se

ANNACARI & STEFAN

 • 16 juni - Programmet "Som vatten rinner genom sand" på Thunströms köpmansgård, Falun
 • 7 juli - Visfestivalen Visor så in i Norden (6-8 juli) på Åland, Finland
 • 1 augusti -Programmet "Visor mitt i veckan" tillsammans med Dan Andersson-pristagaren Björn Jadling på bygdegården i Gravendal. Ett program i Dan Andersson-veckan.
 • 17 augusti - Programmet "Bland milor och kolrök" på Thunströms köpmansgård, Falun

www.facebook.com/annacariostefan

Musikteatern På andra sidan Swede Hollow

https://www.malinfoxdal.com/
Foto Magnus Bergquist Foto Magnus Bergquist

HEIDI BAIER

 • 22 juni - Midsommarfirande på Brunnsvik, Ludvika
 • 18-30 juni - Luossastugan, Skattlösberg
 • 1-5 juli - Luossastugan, Skattlösberg
 • 5 juli - Gröna Dalen, Ransbysätter, Sunne
 • 6-8 juli - Luossastugan, Skattlösberg
 • 9 juli - Skifsendagen i Säfsenveckan, Fredriksberg
 • 15 juli - Lasse krog, Kojbyn i Färilaveckan
 • 18 juli - Norrbyås kyrka
 • 21 juli - Södra finnskog i Loses visfestival, Bollnäs
 • 25 juli - Wibberbo bystuga, Hedemora
 • 1 augusti - Musikalisk busstur i finnmarken med Birgitta Ahrås i Dan Andersson-veckan
 • 5 augusti - Musikalisk busstur i finnmarken med Birgitta Ahrås i Dan Andersson-veckan
 • 13-19 augusti - Luossastugan, Skattlösberg

heidibaier.com

PÄR SÖRMAN

 • 5 juli - Gröna Dalen, Ransbysätter, Sunne
 • 7 juli - Björndammens masugn, Malmköping
 • 28 juli - Sunnansjö hembygdsgård. Invigningen av Dan Andersson-veckan 2018
 • 14-16 september - Adde Zetterqvist Kunstgalleri, Saltdal, Norge
sorman.nu/

Kultur i Tiomilaskogen

 • 26-28 juli 2018

Tiomilaskogen, eller Malungs Finnmark om man vill, är en sällan upptäckt avkrok i utkanten av världen, kanske för evigt dömd till oansenlighet. Men den gamla finnskogen har också kommit att bli, mot alla odds, ett centrum för kultur och varmhjärtade möten på gårdstun och logar i 15 finnmarksbyar. Kultur i Tiomilaskogen är konst, foto, musik, hantverk, loppisar och mat på Malungs Finnmark, i byarna mellan Malung och Hagfors.

www.kulturitiomilaskogen.se

Visfestival Holmön

 • 27-29 juli 2018


Visfestival Holmön kom till genom att Visans vänner i Umeå (Visum) 1993 kontaktades av Umeå kommun med en förfrågan om vi ville vara med och starta upp en visfestival på Holmön. Visum är numera huvudarrangör av festivalen, men vi genomför den i samarbete med hembygdsföreningen på Holmön och Umeå kommun. Festivalen ligger alltid sista helgen i juli och med tyngdpunkt på fredag och lördag. 2018 är det dags för 25:e upplagan av Visfestival Holmön. Välkomna!

http://www.visfestivalen.nu/

Välkommen till Skattlösberg och Skattlösbergs bygdegille
Här kan du läsa mer om byn Skattlösberg.
Du kan även läsa mer om Dan Andersson här,
eller söka information om bygdegillets aktiviteter.
www.skattlosberg.se

 

LÄNKAR

Runeberg är ett projekt som arbetar på frivillig grund med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra dem öppet tillgängliga över Internet. Dan Anderssons dikter var bland det första som Projekt Runeberg offentliggjorde på nätet. 
runeberg.org

Bokdatum
är en ny hemsida som samlar information om litterära evenemang runt om i Sverige. Det är en knutpunkt i kalenderform för författarbesök, releasefester för böcker, boksamtal, poesiuppläsningar, mässor, festivaler och allt annat som anknyter till litteraturämnet.
bokdatum.se

Dalalitteraturen är en hemsida med Dalarnas författare och litterära smultronställen, sammanställd av Länsbibliotek Dalarna.
dalalitteraturen.se

DELS är en ideell paraplyorganisation för svenska litterära sällskap, däribland Dan Andersson Sällskapet. DELS äger och ger ut kulturtidskriften Parnass. DELS arrangerar dessutom bla Litterära matinéer i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm. Där presenterar de deltagande sällskapen kontinuerligt sina författare och verksamheter.
dels.nu

Nordvisa är ett forum för visintresserade människor i Norden. På hemsidan finns bla tips på nordiska visföreningar och visskolor. Nordvisa har även en bra lista på visfestivaler i Norden, däribland den årligen återkommande stora Dan Andersson-veckan: 9 kulturdagar i Ludvika och dess omgivande finnmarker. Dan Andersson Sällskapet är en av huvudarrangörerna i Dan Andersson-veckan och medlem i föreningen Nordvisa.
nordvisa.org

Riksförbundet Visan i Sverige är en riksorganisation öppen för alla ideella föreningar och verksamheter som arbetar med visa och/eller singer/songwriter. Riksförbundet Visan i Sverige ger bla ut den nordiska tidskriften Visor / Viser. En majoritet av landets visföreningar är medlemmar i Riksförbundet Visan i Sverige, däribland Dan Andersson Sällskapet.
visanisverige.se

Yrkestrubadurernas förening (YTF) har som syfte att tillvarata professionellt verksamma visartisters intressen, att främja den svenska visan, samt att bidra till att stärka ett folkligt kulturellt perspektiv.
ytf.se
 
FINNSAM (Finnbygder i samverkan) är en skogsfinsk nätverksorganisation vars syfte är att underlätta samarbete, forskning och samordning av aktiviteter för alla som är intresserade av skogsfinnarnas kultur och historia. Dan Andersson Sällskapet är medlem i FINNSAM.
finnsam.org

Ekomuseum Bergslagen är ett nätverk av cirka 60 olika platser att besöka, alla på temat industrihistoria. Det handlar om ett 20 mil långt område från Grangärde finnmark i Dalarna till Mälardalen i Västmanland. De flesta besöksmålen finns på samma plats i landskapet som när de en gång var i bruk. Platserna berättar idag om liv och arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr i tiden. Flera besöksmål / historiska miljöer i Ekomuseum Bergslagen har direkt anknytning till Dan Andersson, som Skattlösberg med Luossastugan, Bränntjärnstorpet, Mårtens och Kullens kyrkstigar samt Finngården Rikkenstorp.
ekomuseum.se
 

Litteraturens Hus i Dalarna är en nystartad (2016) ideell förening som verkar för litteraturen som konstart, för dess utveckling och förnyelse. Den har som syfte att stärka litteraturens ställning och initiera debatt kring litteraturens frågor i vår tid. Litteraturens Hus i Dalarna är inget fysiskt hus. Föreningen ska verka i och för hela länet och får regionalt kulturstöd. Dan Andersson Sällskapet är medlem i Litteraturens Hus i Dalarna.
litteraturenshus.se

Nya litteraturhus har under 2000-talet växt fram runt om i Europa, men de ser olika ut. De har olika slags huvudmän, omfång och inriktning, men fokuserar alla på att lyfta fram konstformen litteratur. Här är några andra intressanta exempel:

Litteraturhus Nynäshamn
Nynäshamns litterära sällskap driver litteraturhuset med utgångspunkt i södertörnsförfattarna  Ivar Lo-Johansson, Harry Martinson och Moa Martinson.
litteraturhusnynas.se

Litteraturhuset Trampolin i Sandviken
Ett kommunalt litteraturhus med utgångspunkt i läsfrämjande för barn och unga.
sandviken.se/kulturfritid/kulturcentrum/litteraturhusettrampolin

Göteborgs litteraturhus
Göteborgs Litteraturhus är en ideell förening och en plats där litteraturen – i all sin mångsidighet – står i centrum. 
goteborgslitteraturhus.se​​​​

Författarcentrum Sapmi, Jokkmokk
En svensk nysatsning 2018 på samisk litteratur med syfte att bla utveckla nätverk av samiskspråkiga författare och översättare över hela Sápmiregionen samt kunskapsspridning om samisk litteratur för en bredare allmänhet.
postkodstiftelsen.se/blog/projekt/forfattarcentrum-sapmi​​​​​​

Litteraturhuset i Oslo, Norge
Europas största litteraturhus.
litteraturhuset.no​​​

TIPSA OM DAN ANDERSSON-PROGRAM